Mäkučké zemiakové pagáče

Suroviny

Cesto:

700 gr hladkej múky,400 ml vlažného mlieka,1 kl cukru,1 sušené droždie,3 kl soli,4 pl oleja,1 kyslá smotana

4 uvarené väčšie zemiaky,250 gr masla/margarínu/,2 žĺtky,150 gr tvrdého syra/semienka/

Postup:

V troche vlažného mlieka rozmiešame cukor a sušené droždie,necháme cca 10 min nakysnúť kvások.Zo všetkých surovín na cesto vypracujeme vláčne cesto,ktoré necháme odpočívať 1 hodinu.

Cesto rozvaľkáme na doske do štvorca,na vrch nastrúhame polovicu uvarených zemiakov a polovicu masla/margarínu/.Cesto zabalíme a necháme 15 min. odpočívať.

Postup zopakujeme,cesto rozvaľkáme ,na vrch nastrúhame druhú polovicu zemiakov a masla.Opäť zabalíme a necháme 15 min. odpočívať.Zasa rozvaľkáme cesto a už len poprekladáme ,necháme posledný krát 15 min. odpočívať.

Na záver rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm,nožom urobíme mriežku a vykrajujeme formičkou,alebo pohárom krúžky.Poukladáme na plech , potrieme žĺtkom /ja pridávam do žĺtka troška vody a soľ/ na vrch dáme nastrúhaný syr,alebo semienka.Pečieme na 180 st.C cca 15-20 min. do zlatista.

Dobrú chuť!!

Pridaj komentár